AUTÓIPAR

 

 

 

Számos fontos szempontot kell figyelembe venni, amikor az autóiparban a járművek és berendezések különböző részeinek ellenőrzéséről van szó. Hasonlóan ahhoz, hogy a különböző alkatrészek hogyan játszanak szerepet a végső gép működésében és működésében, különböző típusú minőségellenőrzésre van szükség attól függően, hogy mit kell ellenőrizni.

 

A szakképzett munka minőségétől függetlenül vannak olyan dolgok, mint például a működési biztonság, az élettartam és az összköltség, amelyek megfigyelhetők és javíthatók a gyártási folyamat során.

 


További információra van szüksége?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni a Mitutoyo minőségbiztosításáról az autóiparban

 

KAPCSOLATFELVÉTEL


Minőségbiztosításon átmenő közös alkatrészek az autóiparban

 

COMBUSTION VEHICLES

Shafts & Bearings_1400x900.png

Tengelyek és csapágyak

 

Az autótengely, más néven hajtótengely vagy kardántengely, egy mechanikus alkatrész, amely a nyomatékot és a forgást a motortól az autó kerekei felé továbbítja. Ez egy hengeres rúd, amely összeköti a sebességváltó kimenő tengelyét a differenciálmű bemeneti tengelyével, lehetővé téve, hogy a motor teljesítménye a kerekekre kerüljön. Jellemzően acélból készült, úgy tervezték, hogy ellenálljon a motor által keltett nagy mennyiségű erőnek, így rendkívül fontos a minőségellenőrzés.

 

Az autóban lévő forgó tengelyeket és tengelyeket megtámasztó csapágyak csökkentik a súrlódás mértékét és lehetővé teszik az alkatrészek zökkenőmentes mozgását. Ez egy olyan gördülő vagy csúszó elem, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a forgó részekkel való érintkezés során fellépő súlynak és erőknek. Összességében ezek az alkatrészek kritikus szerepet játszanak az autó mechanikai rendszereinek zökkenőmentes és hatékony működésében, segítve a súrlódás és a kopás csökkentését. Az optimális teljesítmény érdekében a gyártási folyamat minden egyes lépése során fejlett mérésre és elemzésre van szükség.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

Az autók gyártási folyamata során különböző szakaszokban méretmérést végeznek annak biztosítására, hogy az alkatrészeket a megfelelő előírásoknak megfelelően gyártsák. Például a megmunkálási folyamat során koordináta mérőgépeket (CMM) és egyéb precíziós mérőeszközöket használnak az alkatrészek méreteinek mérésére és annak biztosítására, hogy azok a megengedett tűréshatárokon belül legyenek.

MicrosoftTeams-image.png
Felületi érdesség, Körkörösség és Alakvizsgálat

Ez a három téma folyamatosan megfigyelés alatt áll, amikor a gyártási folyamat során a tengelyeket és a csapágyakat illeti, mivel ezek kritikus alkatrészek minden járműben. Minden alkatrésznek van egy optimális specifikációs követelménye, amelyet teljesíteni kell, és csak olyan eszközökkel tesztelhető, mint a kontúrmérők, a köralakvizsgálók és bizonyos esetekben akár a koordináta mérőgépek is.

Icon__Hardness Testing.png
Keménységmérés csapágyaknál

Az anyag azon tulajdonságát, amely lehetővé teszi, hogy ellenálljon a plasztikus deformációnak, jellemzően a behatolás révén, keménységnek nevezzük. A keménység mérésének egyik gyakori módja a Rockwell keménységi vizsgálati módszer. Ez azt jelenti, hogy gyémánt kúpot vagy edzett acélgolyós bemélyedést kell használni, hogy bemélyedést készítsenek a vizsgált anyagban. Amint a bemélyedés elérte az egyensúlyt, egy mérőeszközzel nyomon követik a bemélyedés mozgását és nyomon követik a behatolási mélység változásait.


Gears_1400x900.png

Fogaskerekek

 

Az autóipari rendszerekben a fogaskerekeket jellemzően sebességváltókban, differenciálművekben és sebességváltókban használják. Mivel ezek mindegyike kulcsszerepet játszik a motor erejének a kerekekre való átvitelében, részletes ellenőrzésre és tesztelésre van szükség, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően végzik el feladatukat. Az autóipari fogaskerekek a tervezett felhasználástól függően többféle formában és méretben kaphatók. Az autóipari rendszerekben használt fogaskerekek leggyakoribb típusai a homlokfogaskerekek, a spirális fogaskerekek és a kúpfogaskerekek.

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

Annak biztosítására, hogy a fogaskerekek mérete és alakja megfeleljen az előírásoknak, nincs jobb gép a CMM-nél. A legpontosabb és legpontosabb mérések érdekében rendszeresen használnak tapintó és pásztázó szondákat erre a célra. A minőség-ellenőrzés ezen része során végzett tipikus mérések általában a fogprofilból, a dőlésszög-átmérőből, a holtjátékból és a kifutás méréséből állnak.

Icon__Surface inspection.png
Felület ellenőrzése

A fogaskerekek felületeinek sima és egyenletes felülettel kell rendelkezniük a megfelelő működés biztosítása és a kopás minimalizálása érdekében. A felületvizsgálati technikákat, például a szemrevételezést vagy a felületi érdességelemzést olyan hibák vagy egyéb felületi tökéletlenségek kimutatására használják, amelyek ronthatják a tartósságot és meghibásodást okozhatnak annak élettartama során. A tervezőmérnökök által beállított paramétereket követve felületi érdesség méréssel biztosítható, hogy megfeleljenek a gyártás előtt beállított tervezési értékeknek.

Icon__Hardness Testing.png
Keménységmérés

A fogaskerekeknek kellő keménységűnek kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a működés közben fellépő terheléseknek és igénybevételeknek. A keménységmérési technikákat, mint például a Rockwell, Brinell, Vickers vagy Micro-Vickers keménységvizsgálatot használják a felszerelés keménységének ellenőrzésére, amely a helytől és az anyagtól függően változik.


Car Body_1400x900.png

Autó karosszéria

 

Az autó karosszériája sokkal inkább az a külső héj, amely körülveszi a jármű belső alkatrészeit. Jellemzően acélból, alumíniumból vagy kompozit anyagokból készült, több funkciót is ellát, mint például az utasok védelme a külső tényezőktől, merev szerkezetet biztosít a járműnek, valamint különböző mechanikai és elektromos alkatrészeket foglal el. Így az egyik legfontosabb alkatrésze minden járműnek, amelyet ma az úton talál.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

Az autó karosszériáit pontos méretekre kell gyártani, hogy megfelelően illeszkedjenek más alkatrészekhez. Mivel az autók karosszériája általában meglehetősen nagy, a minőség-ellenőrzési gyakorlatok nagyméretű CMM-ekkel vagy akár érintésmentes eszközökkel, például lézerszkennerekkel történő mérést igényelnek.

Icon__Surface inspection.png
Felület ellenőrzése

Az autó karosszériájának sima és egyenletes felülettel kell rendelkeznie, és a felületvizsgálati technikákat, például a vizuális ellenőrzést vagy a 3D szkennelést használják a hibák, például horpadások, karcolások vagy egyéb festék- vagy tömítőhibák kimutatására.


Gaskets_1400x900.png

Tömítések

 

A tömítéseket általában különféle iparágakban használják olyan eszközként, amely megakadályozza a folyadék- vagy gázszivárgást két vagy több illeszkedő felület között. Általában összenyomható anyagból, például gumiból vagy szilikonból készülnek, és az összekapcsolt felületek közé helyezik őket, hogy szoros tömítést hozzanak létre.

 

Ami az autóipari járművekben való felhasználást illeti, gyakran a motorblokkok, hengerfejek, kipufogórendszerek és sebességváltó rendszerek felépítésében találhatók. Ezek olyan kritikus alkatrészek, amelyek a szivárgások megelőzésével a megfelelő nyomás fenntartásával biztosítják a motor és más rendszerek megfelelő működését.

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

A tömítéseket pontos méretre kell gyártani, hogy megfelelően illeszkedjenek azokhoz a felületekhez, amelyekkel érintkeznek. Ehhez rendszeresen használnak érintésmentes optikai mérőeszközöket nagy sebességük és pontosságuk miatt.

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

A tömítésanyagokkal szemben az autóipari alkatrészek belsejében található egyéb anyagoktól eltérően speciális követelmények vannak, ez az összenyomhatóság. Ennek kiderítésére gyakran keménységmérőt használnak az anyagok ellenállásának meghatározására a gyártási folyamat során és után.

Icon__Visual Inspection.png
Vizuális ellenőrzés

A tömítés tömítőképességét befolyásoló hibák (például repedések vagy karcolások) megelőzése érdekében mesterséges intelligenciával rendelkező optikai rendszereket lehet használni az ellenőrzés automatikus végrehajtására.


ELEKTROMOS JÁRMŰVEK

Electric Motor Housing_1400x900.png

Villanymotor ház

Az elektromos motorház rendkívül fontos alkatrésze mind a hibrid, mind az elektromos járművekben. A motorház a motor belső alkatrészeinek védőburkolataként szolgál, és segíti a működés során keletkező hő elvezetését.

Jellemzően alumíniumból vagy más könnyű anyagból készülnek, így kompaktak és hatékonyak. Gyártási és minőségellenőrzési módszereinek fontossága, hogy megfelelően illeszkedjen a belső és külső alkatrészekhez a mechanikai hibák elkerülése érdekében.

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

A legkézenfekvőbb mérések, ha bármilyen házról van szó, a méretmérés. Annak biztosítása érdekében, hogy a ház megfelelően illeszkedjen a megfelelő alkatrészekhez, a méreteknek pontosnak kell lenniük.

Icon__Surface inspection.png
Surface inspection

Surface inspection is a quality control technique used to detect any defects or imperfections on the surface of electric motor housings in the automotive industry. The housing's surface needs to be free from any scratches, dents, or other types of damage that could affect the motor's performance or durability during its life cycle.

Icon__Surface Measurement.png
Roughness Measurement

The roughness of the housing surface can affect the motor's performance, noise level, and overall quality. Particularly important where the housing makes contact with another component, the surface roughness must be in line with the parameters set by the engineer.

Icon__Geometries and Profile Feature Measurement.png
Geometria és profil mérések

Főbb jellemzőkkel, beleértve a tömítőfelületeket, karimákat, furatokat, hűtőfuratokat vagy hűtőfolyadék-csatornákat, falvastagságot és sok mást. Forma- és méretmérő gépekre van szükség annak ellenőrzésére, hogy ezek a jellemzők befolyásolják-e az összeszerelést követően az alkatrész teljesítményét.


Hairpins_New_1400x900.png

Hajtű állórészek

 

A hajtűk, más néven hajtű állórészek, réz- vagy alumíniumhuzalokból állnak, amelyeket U-alakúra hajlítanak, és két párhuzamos ágat hoznak létre közös alappal. A vezetékeket ezután az állórész magjában lévő nyílásokba helyezik, létrehozva egy hurkot, amely áramot szállít és létrehozza a motor működéséhez szükséges mágneses teret.

 

Ezek a hajtűk egyfajta tekercselési konfiguráció az állórészhez, amely a motor álló része, amely körülveszi a forgórészt. A hajtű állórészeket állandó mágneses szinkronmotorokban (PMSM) és indukciós motorokban használják elektromos és hibrid járművekhez egyaránt.

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Optical Measurement.png
Optikai mérések

Mivel egy ilyen precíziós alkatrész, az alak és az elrendezés jelentősen befolyásolhatja a motor teljesítményét. Az optikai mérések speciális eszközök, például 3D optikai szkennerek használatát jelentik a hajtűk nagy felbontású képeinek rögzítésére. Ezeket a képeket ezután speciális szoftver segítségével elemzik a hajtűk méretének, alakjának és helyzetének mérésére.

Icon__Form measurement.png
Anyagvizsgálat

Az alakmérés speciális eszközök, például koordináta mérőgépek (CMM) vagy optikai mérőrendszerek használatát foglalja magában a hajtűk méretének, alakjának és helyzetének mérésére. A méréseket összehasonlítjuk a szükséges specifikációkkal, hogy a hajtűk megfeleljenek a kívánt tűréseknek.


Battery Foil_1400x900.png

Akkumulátor fólia

 

Az akkumulátorfólia, más néven elektródafólia, egy vékony fémlemez, amely az akkumulátorcellákban található. Áramgyűjtőként szolgál az elektróda anyagához, amelyet bevonnak a fólia felületére. A fólia általában olyan anyagokból készül, mint az alumínium, réz vagy nikkel, vastagsága az akkumulátor típusától és a tervezett felhasználástól függően változhat.

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

Az akkumulátorfólia vastagsága kritikus fontosságú annak biztosításához, hogy a megfelelő mennyiségű elektródaanyagot alkalmazzák az akkumulátor optimális teljesítménye érdekében. A minőségellenőrző személyzet vastagságmérési technikákat, például optikai vagy mechanikus mérést alkalmazhat annak biztosítására, hogy a fólia vastagsága az előírásokon belül legyen, és ne károsítsa az anyagot.

Icon__Visual Inspection.png
Vizuális ellenőrzés

Ha megvizsgálja a fólia felületét, hogy nincsenek-e rajta hibák, például karcolások, horpadások vagy szakadások, akkor felismerheti azokat a tökéletlenségeket, amelyek problémákat okozhatnak. A szemrevételezést manuálisan is elvégezhetik az ellenőrök, vagy könnyen automatizálható a TAGLENS-t tartalmazó rendszerekkel.


Wire_1400x900.png

Huzalok / vezetékek

 

A legritkábban egy autó alkatrésze a vezeték, amelyet különféle alkalmazásokban, például elektromos rendszerekben, érzékelőkben és kommunikációs hálózatokban használnak, szerepe ugyanolyan fontos, mint a motor. Az autóipari huzalt úgy tervezték, hogy ellenálljon a zord körülményeknek, például magas hőmérsékletnek, vibrációnak, vegyszereknek és nedvességnek való kitettségnek, ezért ésszerű, hogy szigorú minőségellenőrzést kell végezni rajta.

 


Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérések

Ez a technika magában foglalja a huzal átmérőjének, hosszának és vastagságának mérését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelel a szükséges előírásoknak. Gyakran érintésmentes mérőeszközökkel, például lézerszkenner mikrométerrel végzik, az átmérő és a vastagság rendkívül gyorsan és hatékonyan elvégezhető a gyártás során.

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Mivel az autókban a vezetékek tartóssága nagyon sokat számít, keménységi vizsgálatot végeznek az anyagon, hogy garantálják a hosszú élettartamot minden probléma nélkül.

TOP TERMÉKEINK AZ AUTÓIPAR SZÁMÁRA

Fejlett CMM rendszereink, lézer-optikai szkennelési technológiáink és szoftverelemző technikáink ideálisak az összetett autóipari alkalmazásokhoz szükséges 3D mérésekhez.

 

Vegye fel a kapcsolatot velünk.