ENERGIAIPAR

Számos fontos szempontot kell figyelembe venni az energiaiparban megtalálható berendezések és mechanizmusok különböző alkatrészeinek és anyagainak vizsgálatakor. Az energiarendszerek extrém körülmények között működnek, beleértve a magas hőmérsékletet, nyomást és korrozív környezetet.

 

A gyártási folyamat során végzett vizsgálatok és minőség-ellenőrzési technikák segítenek biztosítani az ipari előírásoknak és szabványoknak való megfelelést, amelyek célja a biztonság és a környezet védelme.

 


További információra van szüksége?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni a Mitutoyo energiaipari minőségbiztosításáról

 

KAPCSOLATFELVÉTREL


A minőségbiztosításon átmenő közös alkatrészek a repülőgépiparban

 

 

 

 

WIND ENERGY

Turbines_1400x900.png

Turbinák

 

A szélturbinák a szélenergia-rendszer elsődleges alkotóelemei. Jellemzően magas, karcsú szerkezetek pengékkel, amelyek forogva termelnek áramot a szélből. Az ezeket az eszközöket alkotó minden alkatrészkészlet szigorú tesztelést igényel, hogy a mérnökök tudják, hogyan fognak teljesíteni, és milyen gyakran van szükség karbantartásra.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Optical Inspection.png
Optikai/Vizuális ellenőrzés

Segítségével gyorsan észlelhető a turbina alkatrészeinek, például a lapátoknak, a háznak és a toronynak a sérülése vagy kopása anélkül, hogy fizikai érintkezésbe kellene lépnie.

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

A méretmérések magukban foglalják a szélturbina alkatrészeinek alakjának, méretének és szögének felmérését annak megállapítására, hogy összeszereléskor optimálisan működnek-e vagy sem.


Rotor Hubs_1400x900.png

Rotor ágyazás

 

A szélturbinákban forgóagyak segítségével hidraulikafolyadékot vagy levegőt juttatnak a dőlésszög-szabályozó rendszerbe, amely beállítja a lapátok szögét az optimális energiatermelés érdekében. A forgóagyak jellemzően egy álló házból és egy forgó alkatrészből állnak, amely csapágyakra van felszerelve, így többféle minőségellenőrzésre van szükség. Nyomás, hőmérséklet és áramlási sebesség széles skáláját képesek kezelni, így sokoldalú alkatrészei az energiaiparban.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Surface Measurement.png
Felületi érdességmérés

A kerékagy felületének érdességének, textúrájának vagy kidolgozásának mérésére használt felületi érdességmérők jól ismert eszközök pontosan erre a célra. Mivel a felületi érdesség mérése a rendszeres karbantartás fontos részét képezi, megelőzheti az olyan problémákat, mint a gyenge teljesítmény vagy a felületi hibákból vagy egyenetlenségekből adódó idő előtti kopás.

Icon__Hardness Testing.png
Keménységmérés

A keménységvizsgálat során gyűjtött adatok felhasználhatók annak megállapítására, hogy a kerékagy anyaga még mindig az elfogadható tűréshatárokon belül van-e, vagy túl puha vagy törékennyé vált a gyártási folyamat során, vagy az idő múlásával különböző tényezők, például a fáradtság miatt.

Icon__Dimensional Inspection.png
Dimenzionális ellenőrzés

A minőség-ellenőrzési folyamat során feltétlenül meg kell mérni a kerékagy fizikai méreteit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az megfelel az előírt előírásoknak. Ezt általában képzett személyzet végzi, akik precíziós mérőeszközöket, például mikrométereket, féknyergeket vagy lézeres szkennereket használnak az agy különböző jellemzőinek mérésére, beleértve a kulcsfontosságú jellemzők, például a csavarlyukak vagy a rögzítési felületek átmérőjét, hosszát és mélységét. Ez különösen fontos, mivel megelőzi a nem megfelelő méretek miatti eltolódást vagy gyenge teljesítményt.


Blades_1400x900.png

Lapátok

 

A szélturbinák lapátjai jellemzően kompozit anyagokból, például üvegszálból vagy szénszálból készülnek, hogy erősek, mégis könnyűek legyenek.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Az anyagvizsgálat magában foglalja a penge anyagának fizikai és mechanikai tulajdonságainak elemzését, például a szakítószilárdságot, a fáradtságállóságot és a merevséget. Ez segíthet abban, hogy a penge anyaga jó minőségű legyen, és megfeleljen a szükséges előírásoknak.

Icon__Blade Profile Measurement.png
Lapárprofil mérés

A lapátok méretmérése kevésbé fontos az eszköz stabilitása szempontjából, de kritikus szerepet játszik ezen szélturbinák hatékonyságában. Erre a célra leggyakrabban érintésmentes makró mérőeszközt használnak speciális szoftverrel. Ez kielégíti a pontos és gyors mérések szükségességét, mivel ezeknek a turbinalapátoknak nagy erőt kell kifejteniük.


Towers_1400x900.png

Tornyok

 

A turbinákat tartó tornyok jellemzően acélból vagy betonból készülnek, és úgy kell megtervezni, hogy ellenálljanak a nagy szélnek és más zord időjárási körülményeknek.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Az anyagokat illetően, amelyekből ezek a tornyok készülnek, a torony anyagának fizikai és mechanikai tulajdonságainak, például a szakítószilárdság, a folyáshatár és a hajlékonyság elemzése rendkívül fontos, mivel a toronynak szerkezetileg szilárdnak kell lennie.

WATER ENERGY

Turbine_1400x900.png

Turbinák

 

A turbinák olyan gépek, amelyek a víz vagy a gőz mozgási energiáját mechanikai energiává alakítják, amely elektromos áram előállítására használható. A turbina lapátjaira vizet vagy gőzt irányítanak, ami forog, ami egy generátort hajt meg, hogy elektromosságot termeljen.

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Blade Profile Measurement.png
Lapárprofil mérés

A turbinákban használt lapátok méretmérését a minőség-ellenőrzési folyamatok során rendszeresen elvégzik. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az olyan dolgok, mint például a hossz, a vastagság, a dőlésszög és az igazítás a specifikáción belül vannak, leggyakrabban CMM-et használnak speciális szoftverrel. Ez kielégíti a pontos és gyors mérések szükségességét, mivel ezeknek a turbinalapátoknak biztosítaniuk kell, hogy nagy erőhatásnak legyenek kitéve.

Icon__Blade Surface Inspection.png
Lapátprofil érdesség mérés

Mivel ezeknek a szárnyasszárnyaknak a felülete kulcsszerepet játszik feladatuk ellátásában, kulcsfontosságú, hogy ne legyenek hibásak. A hibák észlelésének leggyorsabb módja bármilyen felületen az érintésmentes vizsgálat, amelyet mesterséges intelligencia szoftverrel párosítanak, amely pontosan megtanítja, hogy mit kell keresni. Ez bármi lehet a gyártási folyamat során fellépő váratlan repedésektől vagy forgácsoktól.

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Anyagvizsgálatot lehet végezni a turbinák alkatrészein, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azok megfelelnek a szilárdságra, korrózióállóságra és egyéb olyan tulajdonságokra vonatkozó előírásoknak, amelyek befolyásolhatják a teljesítményüket.


Dams_1400x900.png

Gátak

 

A gátak olyan építmények, amelyeket egy folyón vagy vízi úton keresztül építettek, hogy víztározót hozzanak létre, amelyet vízenergia előállítására lehet használni. A gátak általában egy beton- vagy földfalból és egy kiömlőnyílásból állnak, amely lehetővé teszi a felesleges víz kiáramlását.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Anyagvizsgálatot lehet végezni a gátat alkotó alkatrészeken, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek a szilárdságra, korrózióállóságra és egyéb tulajdonságokra vonatkozó szabványoknak.


Generators_1400x900.png

Generátorok

 

A mechanikai energia elektromos energiává alakítására használt generátorok a vízerőművek legismertebb részei. A forgó turbina erejének átalakításával a generátor így áramot termelhet.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

A belső alkatrészeket, a házat és még a rögzítéshez használt apró alkatrészeket is minőség-ellenőrzési eljárásoknak kell alávetni, hogy a generátor hosszú ideig problémamentesen működjön. Annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az alkatrészek helyesen készülnek a gyártási folyamat során, a legtöbb fab a koordináta mérőgépek nagy pontosságát használja.

Icon__Roughness, Roundness, and Form Analysis.png
Érdességmérés, Körkörösség és Alakvizsgálat

Ez a három téma folyamatosan megfigyelés alatt áll, amikor az említett generátorokban a gyártási folyamat során használt tengelyeket és csapágyakat érintik. Minden alkatrésznek van egy optimális specifikációs követelménye, amelyet teljesíteni kell, és csak olyan eszközökkel tesztelhető, mint a kontúr- vagy kerekségvizsgáló, illetve bizonyos esetekben akár a mérőgép is.


Penstocks_1400x900.png

Tárolók

 

A tárolók nagy csövek vagy csatornák, amelyek a vizet a tározóból a turbinába szállítják. Az ezeken a tolltartókon áthaladó víz általában nagy nyomás alatt van, hogy maximalizálja a turbina energiakibocsátását.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Anyagvizsgálatot lehet végezni a tolltartó alkatrészein, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azok megfelelnek a szilárdságra, korrózióállóságra és egyéb tulajdonságokra vonatkozó szabványoknak.

SOLAR ENERGY

Solar Cell_1400x900.png

Napelemek

 

A napelemek a napenergia-ipar kritikus elemei, mivel a napfényt elektromos árammá alakítják. A minőségbiztosítási technikák ezért elengedhetetlenek annak biztosításához, hogy a napelemeket úgy építsék, hogy megfeleljenek az előírt szabványoknak és hatékonyan működjenek.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Non-Contact Measurement.png
Érintésmentes mérés

Annak igazolására, hogy a gyártási folyamat jól ment, a cella alkatrészeit optikailag mérik, hogy a minőség-ellenőrzési szakaszban ne keletkezzen sérülés.


Interconnectors_1400x900.png

Összekötők

 

A napenergia-iparban az interkonnektoroknak nevezett eszközök lehetővé teszik, hogy a napelemek csatlakozzanak egymáshoz és/vagy az elektromos hálózathoz. Elengedhetetlenek a napelemek által termelt energia otthonokba és vállalkozásokba történő átviteléhez.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

Annak biztosítására, hogy az összekötő felületek a specifikáció szerint készüljenek, gyakran érintésmentes méretmérést alkalmaznak a csatlakozók különböző részeinek vizsgálatára.

Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Ez magában foglalja a rendszerösszekötők felépítéséhez használt anyagok tesztelését, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelelnek a minőségi követelményeknek. Ezt leggyakrabban az ezen alkatrészeket alkotó vezetékeken és műanyagokon végzik el.


Solar Glass_1400x900.png

Napelem üvegek

 

A napelemes üveg olyan típusú üveg, amelyet kifejezetten napelemekben való használatra terveztek. Speciálisan kezelték, hogy rendkívül átlátszó, tartós legyen, és ellenálljon a kemény napfénynek és egyéb környezeti feltételeknek.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Optical Testing.png
Optikai/Vizuális ellenőrzés

Ez magában foglalja a szoláris üveg átlátszóságának és fényelnyelő tulajdonságainak tesztelését annak biztosítására, hogy az a lehető legtöbb napfényt engedje át a napelemekhez.


Icon__Material testing.png
Anyagvizsgálat

Hasznos annak megállapítására, hogy vannak-e hibák az anyag fizikai tulajdonságait illetően, ez nagyon hasznos a szoláris üvegre felvitt tükröződésgátló bevonat szabályozása során. Az üveg és a tetején lévő bevonat tulajdonságai miatt a gyártók leggyakrabban automatizált keménységmérőt, például mikro-Vickers tesztert használnak ezeknek a nagyon precíz teszteknek a végrehajtásához.


Inverters_1400x900.png

Inverterek

 

Az inverterek a napenergia-rendszerek nélkülözhetetlen elemei, mivel a napelemek által termelt egyenáramú (DC) villamos energiát váltakozó áramú (AC) villamos energiává alakítják, amelyet otthonok és vállalkozások táplálására használhatnak.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Non-Contact Measurement.png
Érintésmentes mérés

Mivel a PCB-k az inverterek kritikus alkatrészei, az optikai gépek mérik a NYÁK-elemek magasságát és alakját, valamint a forrasztási kötések magasságát és alakját, egy látómező biztosítja, hogy ez anélkül végezhető el, hogy félne attól, hogy megsérülnek ezek a kényes munkadarabok. Ezen összetevők mérésére általánosan használt egyéb optikai vizsgálati módszerek a lézerprofilometria és a konfokális mikroszkópia.

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

Az inverterek védelmére használt házaknak meg kell felelniük a specifikációnak, hogy minden belső alkatrész elférjen, elkerülve a szükségtelen károsodást. Ehhez sokféleképpen lehet meghatározni a méréseket kézi eszközökkel, például magasságmérővel, vagy akár okos gyárak esetén mérőgéppel.Batteries_1400x900.png

Akkumulátorok

 

Az akkumulátorok a napelemes rendszerek fontos elemei, mivel a napelemek által napközben megtermelt többletenergiát tárolják, hogy felhasználják azokat az időkben, amikor nincs napfény.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Optical Measurement.png
Optikai mérés

Az optikai méréssel az akkumulátorok belső szerkezete elemezhető, beleértve az aktív anyagok eloszlását és az elektródák vastagságát. Ez az információ felhasználható az akkumulátorok tervezésének optimalizálására a maximális hatékonyság és teljesítmény érdekében. Az optikai mérések az akkumulátoron belüli hibák és rendellenességek, például repedések vagy szennyeződések kimutatására is használhatók, amelyek befolyásolhatják az akkumulátor teljesítményét és biztonságát.

Icon__Low-Force Measurement.png
Alacsony erőhatású mérés

Annak érdekében, hogy pontos eredményeket kapjunk a kényes mintákról, például az akkumulátorfóliáról, egy kis teszterejű gépet használnak egy speciális rögzítőrendszerrel, például egy vákuum tokmányral. Ez a módszer a fólia vastagságának meghatározására szolgál a bevonási folyamat előtt és után.
A legkeresettebb ENERGIATERMÉKEK

 

Fejlett mérőgépeink, lézer-optikai szkennelési technológiáink és szoftverelemző technikáink ideálisak az összetett energetikai alkalmazásokhoz szükséges 3D mérésekhez.

 

Többet szeretne tudni?

Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk