GYÓGYSZERIPAR

 

Az orvosi ipar vagy az egészségügyi ipar alapvető fontosságú, és létfontosságú szerepet játszik azáltal, hogy életmentő eszközöket, gyógyszereket és szolgáltatásokat biztosít az ellátásra és kezelésre szoruló betegek számára. Az orvostechnikai eszközök között megtalálhatók a röntgen komputertomográfiás szkennerek, injekciós fecskendők, műcsípő- és térdízületek, fogászati implantátumok, katéterek, kontaktlencsék, hallókészülékek stb.

 

Az orvostechnikai eszközök pontossága közvetlen hatással van a közegészségügyre. Az emberiség biztonsága érdekében az orvosi ipart szigorúan és magas színvonalon szabályozzák. A Mitutoyo mérőműszerek széles skáláját mutatja be a minőségellenőrzésekhez a nagy pontosságú és nagy pontosságú végtermékek elérése érdekében.

 


További információra van szüksége?

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot

Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni a Mitutoyo minőségbiztosításáról az orvosi iparban

 

KAPCSOLATFELVÉTEL


Minőségbiztosításon átmenő közös alkatrészek az orvosi iparban 

 

Orthopedic Implants_1400x900.png

Ortopéd implantátumok

 

Az ortopédiai implantátumok olyan orvosi eszközök, amelyek a váz- és izomrendszerben sérült/beteg csontok vagy ízületek pótlására vagy támogatására szolgálnak. Ezeket az implantátumokat úgy tervezték, hogy utánozzák a természetes csontok és ízületek működését, és csavarokat, lemezeket, rudakat és protézis ízületeket tartalmazhatnak. Különféle anyagokból készülhetnek, beleértve a fémötvözeteket, kerámiákat és polimereket, és gyakran az egyes betegek egyedi igényeihez igazítják őket. A fejlett anyagok, technikák, sőt egyedi formák miatt a szigorú minőség-ellenőrzést a gyártók nagyon komolyan veszik.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Form measurement.png
Alakvizsgáló berendezések

Az alakmérés segítségével az implantátum alakjában vagy méretében még kisebb eltérések is kimutathatók, amelyek jelentősen befolyásolhatják annak funkcionalitását és a páciens testével való kompatibilitását. Az alakmérés az ortopédiai implantátumok gyártása során a minőség-ellenőrzés elengedhetetlen része, segítve annak biztosítását, hogy azok megfeleljenek a szabályozási követelményeknek és a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó iparági szabványoknak, és a betegek számára a lehető legjobb eredményt nyújtja az implantátum műtét során.

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

Nem minden implantátum egyforma, változó méretekkel mindegyik alapos minőségellenőrzést igényel. A legtöbb esetben CMM-et használnak ezen implantátumok méretének mérésére, de néha, amikor sokkal kisebbek és nagyobb tételekben vannak, a VMM-hez hasonló gépek a legjobb módszer.

Icon__Hardness Testing.png
Keménységmérés

Az ortopédiai implantátumok gyakran jelentős igénybevételnek és nyomásnak vannak kitéve, és elengedhetetlen, hogy képesek legyenek ellenállni ezeknek a feltételeknek anélkül, hogy nyilvánvaló okokból elveszítenék erejüket vagy épségüket. A keménységvizsgálat számos módszerrel elvégezhető, beleértve a mikrokeménység-tesztet és a bemélyedésvizsgálatot, és értékes információkkal szolgálhat az implantátum mechanikai tulajdonságairól.

Icon__Surface Testing.png
Érdességmérés

Mivel ezek az implantátumok végül csonttal, hússal, bőrrel stb. kerülnek érintkezésbe, minden érintkezési pont felülete rendkívül fontos. Egy felületi érdességmérővel, például egy Formtracer Avant-tal, ezek a szakaszok pontosan az előírásoknak megfelelően mérhetők. Ez határozza meg, hogy van-e elegendő súrlódásuk, vagy bizonyos esetekben kevés.


Dental Implants_1400x900.png

Fogászati implantátumok

 

A fogászati implantátumok egy kis titán oszlopból állnak, amelyet sebészileg az állcsontba ültetnek be, és amely horgonyként szolgál a pótfoghoz vagy a hídhoz. Ezeket az implantátumokat úgy tervezték, hogy úgy nézzenek ki, érezzenek és működjenek, mint a természetes fogak, és tartósabb és kényelmesebb megoldást nyújthatnak a hagyományos fogsorokhoz vagy hidakhoz. Mivel minden nap fogják használni, remélve, hogy többé nem cserélik ki, az implantátum minőségének kivételesnek kell lennie.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Form measurement.png
Alakvizsgáló berendezések

A fogászati implantátumokat úgy tervezték, hogy pontosan illeszkedjenek a páciens állcsontjába, ami nagyfokú pontosságot és precizitást igényel a gyártási folyamat során. Az alakmérés során speciális berendezést kell használni az implantátum alkatrészeinek textúrájának, szögeinek és kontúrjainak mérésére annak érdekében, hogy azok illeszkedjenek és megfelelően működjenek. Az ilyen mérésekhez gyakran fejlett gépre van szükség, például a Formtracer Avant sorozat modelljére.

Icon__Vision Measurement.png
Képfeldolgozó rendszer

Mivel a fogászati implantátumok viszonylag kicsik és bizonyos esetekben kényesek, a VMM segítségével történő érintésmentes mérés ezt gyorsan megteszi. Az ilyen nagy tételek felületeinek és méreteinek vizsgálatára használt vizuális mérőrendszerek, például a Quick Image vagy a jól ismert Quick Vision széles körben ismertek pontosságukról és sebességükről.


Syringe Needle_1400x900.png

Fecskendő tűk

 

Az orvosi iparban a fecskendők a leginkább átgondolt eszközök, és számos felhasználási területük van. Pontosabban, a különböző méretű fecskendőn lévő tűk szigorú minőség-ellenőrzést igényelnek annak biztosítása érdekében, hogy ezek a specifikációk szerint készüljenek. A megfelelő mérőműszer kiválasztása egy adott eljáráshoz fontos az optimális biztonság, kényelem és hatékonyság érdekében. Például a kisebb átmérőjű tűket általában kevésbé viszkózus folyadékokhoz, míg a nagyobb átmérőjű tűket vastagabb folyadékokhoz vagy gyorsabb adagolást igénylő gyógyszerekhez alkalmazzák. A fecskendős mérőeszközök használatát szigorúan szabályozzák a betegek biztonsága érdekében, szigorú minőség-ellenőrzési szabványokkal, amelyek biztosítják, hogy a tűket a legmagasabb precíziós és pontossági szabványoknak megfelelően gyártsák.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Vision Measurement.png
Képfeldolgozó rendszer

A fecskendőtűk átmérőjének leggyorsabb és legelterjedtebb mérési módja az érintésmentes mérőgép. Speciális rögzítőelemek segítségével, mint például az eco-fix termékcsaládba tartozók, sok tűt lehet sorokba helyezni, ahol a látógépek bizonyos, erre a célra szánt funkciókat tudnak használni. A Quick Vision „Strobe Snap” funkciójával több ezer tű átmérőjének megmérése csak percek kérdése.

Icon__Optical Inspection.png
Optikai mérés

A fecskendőn lévő tűk felülete, általános alakja, ferdesége és hegyének szöge mind befolyásolhatja a működést kritikus helyzetekben. Az intelligens gyárakban ez számos módon megtehető, ezek egyike a mesterséges intelligencia segítségével végzett optikai vizsgálat. Ez olyan objektívekkel párosítható, amelyek kiterjesztett mélységélességet biztosítanak, mint például a TAGLENS, így a mérnökök valós időben tekinthetik meg gyártási folyamatukat.


Surgical Blades_1400x900.png

Sebészeti pengék (marás és köszörülés)

 

A kiváló minőségű, sebészeti minőségű rozsdamentes acélból vagy más speciális anyagokból készült, és a különböző sebészeti igényeknek megfelelő méretben és formában kapható, a pengék, például a szike sem kivételek a minőségellenőrzés terén. A páciens és az őket kezelő orvos védelme érdekében a gyártási és anyagminőségnek páratlannak kell lennie.

 

 

Minőségellenőrzési technikák

Icon__Hardness Testing.png
Keménységmérés

Annak biztosítására, hogy az orvostudományban használt pengék alapanyaga egységes legyen, a gyártási folyamat során különféle hőkezelési és keménységi vizsgálatokat végeznek. Mivel a pengék bizonyos keménységű éleket és pontos rugalmasságot igényelnek a penge gerincében, a tesztereket, például a HR-600-at tiszta helyiségekben és/vagy a gyártósoron helyezik el, hogy rendszeresen teszteljék az anyag keménységét.

Icon__Dimensional Measurement.png
Dimenzionális mérés

A legtöbb sebészeti pengéket gyártó gyártóüzemben kézi eszközöket, például féknyergeket vagy mikrométereket használnak egy adatkezelő rendszerrel, hogy a mérési adatokat SPC szoftverrel, például a MeasurLink segítségével továbbítsák a központi hubba. Ez a módszer konszolidálja a minőség-ellenőrzési folyamatokból származó összes információt, megjeleníti, és valós időben jelenti azt a QC mérnöknek.

Icon__Visual Inspection.png
Vizuális ellenőrzés

Szemrevételezéssel ellenőrizni kell a penge felületén vagy élén lévő látható hibákat vagy hibákat, beleértve a repedéseket, bevágásokat vagy sorjakat. Ez számos módon megtehető, beleértve a Video Microscope Unit vagy a „VMU” objektívlencsével párosított használatát, hogy közelről és pontosan megtekinthesse a pengék felületét.


TOP SELLING ORVOSIPARI TERMÉKEK

 

Fejlett CMM rendszereink, lézer-optikai szkennelési technológiáink és szoftverelemző technikáink ideálisak az összetett orvosi alkalmazásokhoz szükséges 3D mérésekhez.

 

Többet szeretne tudni?

Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk